משמורת ילדים עוסקת ביחסים המשפטיים, המעשיים, הזכויות והחובות שבין הורה לילדיו. בישראל ישנה הבחנה ברורה בין משמורת ילדים אשר מתייחסת לזכויות החזקה על הילד לבין אפוטרופסות אשר מתייחסת יותר לנושאים המשפטיים.
משרד עו"ד נעם אפשטיין מתמחה בדיני משפחה, גירושין וסוגיות של משמורת ילדים בישראל. לקבלת ייעוץ ראשוני בנושא משמורת ילדים, ניתן להתקשר ישירות למשרד ב- 072-3925615 או למלא את טופס יצירת הקשר באתר ואנו נשמח לעמוד לרשותך.
מהי משמורת ילדים?
משמורת ילדים הוא מונח משפטי אשר עוסק ביחסים המשפטיים והמעשיים בין הורה לילדיו:
- משמורת משפטית – על פי חוק, ילדים קטינים זקוקים לאפוטרופוס אשר יקח את חסותו על הקטינים וידאג להם בכל עניינם. על פי סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, שני ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים לכן לאחר סיום הליך הגירושין, שני ההורים זכאים לקבל החלטות מהותיות הקשורות לעתיד הילדים המשותפים (חינוך, גידול וכדומה).
- משמורת פיזית – משמורת פיזית מתייחסת למקום המגורים של הילדים ומי יהיה אחראי על ההחלטות היומיומיות או סדר יומו של הילד. ברוב המקרים, בתי המשפט בוחרים מי מהצדדים יחזיק במשמורת זו על פי עקרון "טובת הילד", קבלת תסקיר סעד מפקידת הסעד, בדיקת מסוגלות הורית ואף רצון הילד.
בדרך כלל, אם ישנן מחלוקות בנושאים הקשורים למשמורת ילדים הן צצות בנוגע למשמורת הפיזית אשר בה מחזיק אחד ההורים ולצד השני נקבעים הסדרי ראיה מתאימים.
אלו סוגי משמורת ילדים קיימים?
על פי החוק הישראלי, ישנן 4 סוגי משמורת ילדים שונות:
- משמורת ילדים אצל האם – משמורת ילדים אצל האם קובעת כי הילדים יימצאו בחזקת האם לאחר הגירושין. במקביל, יקבעו הסדרי ראיה לטובת האב אשר יוכל לקבל את הילדים לביקורים בשעות ובימים קבועים כולל אפשרויות ללינה.
- משמורת ילדים אצל האב – בדומה למשמורת אצל האם, אך הפעם הילדים בחזקת האב והאם מקבלת הסדרי ראיה מתאימים.
- משמורת ילדים משותפת – בשנים האחרונות, יותר ויותר שופטים ודיינים קובעים משמורת משותפת אשר מחלקת את האחריות, זמני השהיה וההחזקה בין שני ההורים.
- משמורת ילדים מפוצלת – מצב יחסית נדיר אשר בו אחד מההורים מקבל משמורת על ילד אחד או יותר וההורה השני מקבל משמורת ילדים על ילד אחר או יותר. מצב זה מוביל לפיצול הילדים אצל שני ההורים, מצב שלרוב בתי המשפט נמנעים ממנו ומעדיפים להשאיר את כלל הילדים אצל צד אחד.
הן בית המשפט לענייני משפחה והן בית הדין הרבני רשאים לדון ולקבל החלטות משמעותיות בסוגיות הקשורות למשמורת ילדים קטינים.
נכון להיום, הנטיה היא עדיין להעניק את משמורת הילדים לאם כאשר האב זוכה להגנה של הסדרי ראיה מקובלים על האם. עם זאת, בשנים האחרונות בהחלט ישנו גידול משמעותי בהענקת משמורת משותפת אשר מאפשרת לשני ההורים לנהל קשר מאוזן, שיוויוני ובריא עם הילדים.
לסיכום, מטרתה של משמורת ילדים היא בראש ובראשונה להגן על הילדים הקטינים אשר נקלעו להליך הגירושין. במידה ויש לך שאלות או תהיות בנוגע למשמורת ילדים, שינוי משמורת או הסדרי ראיה ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3925615 ונשמח לעמוד לרשותך בכל עת בצורה דיסקרטית, רגישה ומקצועית.