הסכם ממון הוא תמיד נושא מורכב, רגיש ושברירי בין בני זוג. וזה לא משנה בכלל, אם מדובר על הסכם ממון טרום נישואין, על הסכם ממון לאחר נישואין או על הסכם ממון לידועים בציבור. הסכמה העיקרית היא שהקשר הזוגי המתהווה עלול להיפגע, כתוצאה ממשבר אמון, מריבות ומחלוקות ביניכם.
זכרו, בחירה נכונה של עורך דין הסכם ממון שלכם – היא המפתח להצלחה!
הסכם ממון – קבלו תמרור אזהרה
כבר בפתח הדברים, נשים את הקלפים על השולחן ונזהיר אתכם. בניגוד לחוזים משפטיים אחרים (למשל: חוזה עסקי, חוזה קניית דירה, או חוזה שכירות), בדיסציפלינה של הסכמי ממון לעצם הבחירה של עורך דין הסכם ממון הספציפי יש חשיבות יתרה. ולא נגזים אם נאמר שאפילו ממש אקוטית.
עורך דין שאינו מתאים לכם, בין אם לאור ניסיונו המקצועי, ובין אם לאור אישיותו, לערוך עבורכם את הסכם הממון שלכם, עלול חלילה להביאכם למקום בעייתי בלשון המעטה. הכוונה היא לא רק מצב שבו אתם לא תחתמו ביניכם על הסכם ממון, או שתחתמו על הסכם שאינו טוב ופשוט לא מתאים לכם, אלא לתוצאה קשה ביותר שהזוגיות שלכם תיהרס, ולמצער תיפגע קשות. וגם אם הקשר לא יסתיים ולא תיפרדו, הרי שהוא יהיה חבול, מצולק וספוג במשקעים ובכעסים הדדיים, לאורך שנים ארוכות קדימה.
ודאי שמעתם לא פעם (בין אם באופן אישי ובין אם מקריאה באינטרנט), וגם אם לא – אז הנה אנחנו רושמים לכם את הדברים חד וחלק כאן – אתם נכנסים למקום שעשוי להפוך למורכב ומסוכן מבחינה הזוגיות שלכם. לא מעט זוגות ביטלו חתונות ו/או נפרדו עקב התנהלות לא נכונה בכל הקשור עם עריכת הסכם ממון. אנחנו לא מגזימים. פשוט כך.
חשיבות עורך דין הספציפי לעריכת הסכם ממון
זה באמת לא משנה אם כבר דיברתם על הנושא והגעתם ביניכם להסכמות בנושא, גם אם הכול ידוע, פשוט וברור לכאורה מבחינתכם, כאשר תגיעו לפגישה במשרדו של עורך דין הסכם ממון, הכול חלילה עשוי להתנפץ אל מול עיניכם. וגם בהמשך, כאשר כבר תהיה טיוטת הסכם ממון. עד לרגע מעמד החתימה בפועל על הסכם ממון – המצב שביר ביותר…
ולכן, רק גורם אחד יכול "להציל אתכם, והוא אותו עורך הדין שבו תבחרו למשימה דל ייצוג וטיפול בעריכת הסכם ממון עבורכם. עורך דין שמקובל על שניכם, עורך דין שאתם מסכימים עליו יחד, ששניכם מתחברים אליו, וכמובן סומכים עליו ונותנים בו את מלוא האמון שלכם, הן מהבחינה המקצועית והן מהבחינה האישית.
במקרים מסוימים, כאשר יש פערים כלכליים מאוד גדולים בין הצדדים, יתכן וכדאי שכל צד יפנה אל עורך דין הסכם ממון נפרד מטעמו. ואולם, גם אז, חשוב לבחור עורך דין מתאים עבור כל אחד מכם. עורך דין הסכם ממון כזה שידע לנווט בתבונה, בכבוד ובעדינות את התהליך הכה רגיש של המו"מ המשפטי באופן שלא ייווצרו 'פיצוצים' בין עורכי הדין, המונעים משיקולים זרים של גובה שכ"ט עו"ד, אגו, כוחניות, וכדומה.
חשוב לזכור כל העת, כי הסכם ממון הוא חוזה חשוב מאוד, אשר ילווה אתכם וישמור על ממונכם לאורך כל חיי הזוגיות, ולכן יש חשיבות לתוצאה לא רק מובן שההסכם אמנם ייחתם בסופו של יום, לא רק לתנאים ולסעיפים שבו, אלא גם לדרך שבה יבוצעו הדברים (תוך הימנעות, ככל הניתן, מריקושטים שעלולים לפצוע את הקשר).
טיפים לבחירה של עורך דין הסכם ממון
איזה עורך דין הסכם ממון יכול להתאים לכם, להלן מספר דגשים:
- ניסיון מקצועי – עם כל הכבוד, עורך דין שקיבל את רישיונו לפני שנים בודדות, אינו כמו עורך דין העוסק בתחום בפרקטיקה מעל 10 שנים לפחות. עורך דין שערך מאות הסכמי ממון, כבר צבר ניסיון מקצועי עשיר, ידע לומר לכם מה מקובל ומה לא מבחינת סעיפי ההסכם, ידע לסגור לכם את כל 'הפינות' הדרושות, ידע להבחין בין עיקר וטפל.
- התמחות ייחודית – עורכי דין שאינם מתמחים באופן ספציפי בעריכת הסכמי ממון פחות יתאימו לכם. בדומה לרפואה, אם כואב לכם הגב אתם תפנו לרופא אורטופד מומחה, ולא לרופא אף אוזן וגרון. בדיוק כך גם במשפטים. חשוב שלעורך הדין תהיה התמחות נקודתית בנישה של הסכמי ממון.
- המלצות – המלצות מחברים טובים על עורך דין הם דבר מצוין. עם זאת, יצוין, כי בתחום של הסכמי ממון, מדובר בנושא רגיש ולא תמיד אותם חברים ירצו לספר לכם שבכלל ערכו הסכם, או אצל איזה עורך דין, מפאת שמירת פרטיותם ומחשש לאי נעימות ביניהם. גלשו באינטרנט, חפשו המלצות על עורכי דין להסכמי ממון.
- איסוף מידע והתרשמות באופן בלתי אמצעי – קראו מידע על עורך דין, כולל מה שהוא מפרסם באתר האינטרנט שלו וגם במקומות נוספים. האם הוא כתב מאות מאמרים על הסכם ממון? האם המידע שלו מקצועי ומעמיק? והתרשמו גם מסגנון כתיבתו (ניסוח, רהיטות, מקצועיות, וכו'). כמובן, בדקו כמה שנים הוא עורך דין. האם הוא מומחה בתחום של הסכמי ממון?
- כימיה, סבלנות, זמינות –שוחחו שניכם בטלפון עם עורך הדין ותהו על קנקנו: האם הוא נחמד, מנומס, האם יש לו סבלנות אליכם, איזו אישיות יש לו, האם הוא זמין או שהוא מדבר אתכם דרך מזכירה או מתמחה (הוא מוסר לכם את הנייד שלו?), וכדומה. בהמשך, קבעו מולו פגישה אישית אליה תגיעו ביחד, שכן מעבר למקצועיות, הכימיה של שניכם איתו היא לא פחות חשובה.
- עורך דין מגשר – לעורך דין שהוא מגשר יכול להיות יתרון. נכון, זה לא מחייב, אולם לרוב מגשר מונע מגישה חיובית יותר, של לנסות ולמצוא את הפתרונות, במקום לייצר בעיות ומחלוקות. האינטגריטי של מגשר הוא לנהל את ההידברות בין הצדדים באופן רגיש, שקוף ומכובד, וגם אם הוא יפעל בניסיון להביא אתכם לעתים לפשרות (במקום שצריך!), הדבר ייעשה מבלי לוותר על האינטרסים החיוניים של כל צד, והכול באופן הוגן.
- עורך דין שאינו חבר ו/או קרוב משפחה של מי מהצדדים – האובייקטיביות היא חשובה מאוד. ולכן, עורך דין של חבר של מי מכם, או עורך דין משפחתי של צד מסוים אינו מומלץ כלל ועיקר. הצד השני יחשוש שיש פה ניגוד אינטרסים ושעורך הדין יקבל הנחיות מהצד האחר. בלי אמון – התהליך ייכשל. גם אם עורך הדין מכיר את שניכם, עשוי להיווצר שבוו הוא מעורב רגשית או חברית, דבר שעשוי להפריע לכל התהליך, להשגת הסכם מאוזן והדדי.
המאמר נכתב בשיתוף עורך דין הסכם ממון עמית ורד, שהוא גם מגשר משפחתי ונוטריון, המתמחה בהסכמי ממון מקצועיים ובהתאמה אישית, מאז שנת 1998.