הסכם הורות משותפת הוא הסכם משפטי אשר נחתם על ידי שני אנשים אשר מעוניינים להגדיר את האופן בו יגדלו ילד משותף (ילד של שניהם, ילד ביולוגי של אחד מהם, ילד שאומץ וכדומה). לעיתים קרובות, הסכם להורות משותפת נפוץ בקרב בני זוג יודעים לציבור, זוגות חד מיניים או זוגות שבחרו במסלול חיים שונה מהמסלול הסטנדרטי של הרבנות בישראל.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייעוץ, ייצוג וליווי זוגות בדיני משפחה, צוואות וירושות. הניסיון הרב שצברנו במהלך השנים, מאפשר לנו להתאים הסכם הורות משותפת אשר יבטיח את מלוא הזכויות, האינטרסים והצרכים שלך מבחינה משפטית מול הצד השני. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3938578 ונשמח לעמוד לרשותך.
למה מומלץ לערוך הסכם הורות משותפת?
לרוב, עריכה של הסכם הורות משותפת נעשה מתוך רצון טוב והבנה שכל אחד מהצדדים רואה את טובת הילד בצורה שונה, כך שהסכם משפטי אשר מנוסח יחדיו יכול ליצור גבולות גזרה ברורים בתחום זה.
הסכם הורות משותפת הוא חובה במקרים הבאים:
- זוגות יחידניים – נשים וגברים אשר חיים בצורה יחידנית (ללא קשר זוגי משמעותי) ומעוניינים להביא ילד משותף לעולם. בנוסף, הסכם הורות משותפת יכול לבוא לידי ביטוי גם ביחסים מין מזדמנים בהם האישה מעוניינת להוליד את התינוק העתידי.
- זוגות להט"בים – זוגות להט"בים (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים וביסקסואלים) אשר רוצים להפוך להורים על ידי פונדקאות או אימוץ של ילד.
- זוגות ידועים בציבור – זוגות לא נשואים, אשר מעוניין להביא ילד לעולם.
מה התוקף המשפטי של הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת הוא הסכם משפטי מחייב, אשר ניתן להעניק לו תוקף של פסק דין על ידי אישור בית המשפט לענייני משפחה לאחר הלידה. לרוב, הסכם הורות משותפת תקף עד שהילד יגיע לגיל 18 ויכללו בו הנושאים הבאים:
- שם הילד – על פי חוק השמות, ילד אשר הוריו אינם נשואים מקבל את שם המשפחה של אימו ולא את של אביו. מומלץ, להסדיר את הנושא בהסכם, כך שלא יהיו הפתעות בעתיד.
- משמורת והסדרי ראייה – בדומה להסכם גירושין, הסכם הורות משותפת מתייחס לסוגיית המשמורת (משמורת חלקית או משמורת משותפת) ומהם הסדרי הראייה והביקורים העתידיים.
- מקום מגורים – מומלץ לקבוע את אזור המגורים של הילד בהסכם, כך שהילד והוריו יוכלו להישאר בקרבה נוחה זה אל זה.
- חלוקה בהוצאות הילד – ילדים הם שמחה, אך הם גם עולים לא מעט כסף. מומלץ להסדיר את חלוקת ההוצאות על הילד (לינה, מזון, חינוך, בריאות, בגדים וכדומה) בהתאם להכנסות ההורים והמשמורת הצפויה.
לסיכום, עריכה של הסכם הורות משותפת היא לא עניין של מה בכך, לכן מומלץ לערוך אותו עם עורך דין אשר מתמחה בדיני משפחה בלבד. עו"ד אשר מתמחה בנושא יוכל להתייחס לכל הנושאים החשובים, לבצע את ההתאמות ברגישות ולייצג את שני הצדדים בצורה המקצועית ביותר.