על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, במהלך הליך הגירושין מתבצעת חלוקת הרכוש בין בני הזוג אלא אם נקבע אחרת בהסכם ממון שאושר על ידי בית המשפט טרם הנישואין של בני הזוג.
לרוב, דירות המגורים של בני הזוג היא הנכס המשמעותי ובעל הערך הגבוה ביותר שברשותם כך שבעת חלוקת הרכוש, ניתן דגש רק לנושא זה.
במאמר זה אציג את המונח המשפטי פירוק שיתוף במקרקעין אגב גירושין ומה המשמעות של פירוק השיתוף מבחינת רשויות המדינה.
משרד עו"ד נעם אפשטיין עוסק בייצוג וליווי משפטי בהליכי גירושין בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו מאפשר לנו לנתח את הסיטואציה שעומדת לפניך בעיניים משפטיות ולפעול ברגישות ובנחישות לייצוג האינטרסים שלך בהליך המשפטי הסבוך, המורכב והרגיש (במיוחד אם מעורבים ילדים ברקע). לקבלת ייעוץ ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3925615 ונשמח לעמוד לרשותך.
פירוק שיתוף במקרקעין אגב גירושין
באופן כללי, הגשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין היא זכות יסוד קניינית אשר שמורה לכל אדם (ולא רק לבני זוג) אשר מחזיק בזכויות מקרקעין בשותפות כלשהי עם צד שלישי.
כאשר מוגשת תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין אגב גירושין ההתייחסות היא שונה, משום שעל פי חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 העברת זכויות מקרקעין במהלך גירושין לאחד מבני הזוג או לילדים המשותפים היא לא עסקת מקרקעין אשר מחייבת דיווח לרשויות, תשלום מס במעמד העברה או שכירת עורך דין לקניית דירה או למכירת דירה שייצג אותך בהליך המשפטי.
עם זאת, חשוב להבין כי מצד אחד פירוק שיתוף במקרקעין אגב גירושין של בני זוג היא עסקת מקרקעין שאינה מהווה אירוע מס, אך מצד שני היא אינה מקנה פטור מתשלום מס עתידי ביום המכירה של מקבל הזכויות. לדוגמא, נכס שנקנה ב – 1,000,000 ₪, לאחר מספר שנים בני הזוג התגרשו והבעל העביר לאשתו את הזכויות בנכס שהוערך ב – 1,300,000 ₪. לאחר מספר שנים בהם בני הזוג חיו בנפרד, האישה מכרה את הנכס ב – 1,600,000 ₪ אך כעת היא צפויה לשלם מס על הרווח (השבח) שנוצר מיום רכישת הנכס על ידי בני הזוג (600,000 ₪ ).
כתוצאה מכך, טרם חתימה על הסכם הגירושין, מומלץ לבצע תכנון מס נכון, אפקטיבי והוגן אשר ישקף חלוקה שווה בנטל תשלומי המס העתידיים. לעיתים, אם התנאים הכלכליים מאפשרים קבלת פטור, יתכן שעדיף יהיה לבני הזוג העתידים להיפרד למכור את הנכס לבן/בת הזוג או למכור את הנכס לצד שלישי ולהימנע מחישוב ותשלום המס היחסי ביניהם.
לסיכום, העברת זכויות בנכס מקרקעין אגב הליכי גירושין לא מהווים עסקה במקרקעין מבחינת רשויות המס, אך חשוב לבדוק טרם החתימה על הסכם הגירושין כי העברת הזכויות בנכס כדאית למקבל הנכס אם ירצה למכור אותו בעתיד.