יוקר המחייה בישראל מוביל לא מעט הורים להעניק מתנות או הלוואות לילדיהם עוד במהלך חייהם. לרוב, המתנות או ההלוואות הן בסכומים גדולים של עשרות ומאות אלפי שקלים לטובת קניית דירה, עזרה עם הילדים וכדומה.
במאמר זה אציג כיצד ניתן להבטיח כי הכספים יהיו רק לטובת הילד ולא לטובת צד שלישי אשר עלול לטעון אחרת.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בליווי, ייצוג וייעוץ משפטי בהליכי משפחה ( גישור, גירושין, הסכמים בתוך בני המשפחה, צוואות וירושות) בלבד. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו לנתח את הצרכים שלך בצורה נכונה, לבנות אסטרטגיית פעולה מדויקת מבחינה משפטית ולייצג את האינטרסים שלך בהתאם לסיטואציה המשפטית. לקבלת ייעוץ משפטי, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3938578 ונשמח לעמוד לרשותך.
מתנה או הלוואה?
על פי חוק, העברת כספים בין בני משפחה מוגדרת כהעברה ללא תמורה (מתנה) – אלא אם אחד מהצדדים מוכיח אחרת. כתוצאה מכך, אם ההורים מעוניינים להגן על העברת הכספים, הם חייבים לדאוג כי יערך הסכם הלוואה בין הצדדים.
הסכם הלוואה משפטי בין הצדדים יפרט את הפרמטרים הבאים:
- סכום ההלוואה אשר ניתנה על ידי ההורים
- מועד החזרת ההלוואה ופירוט לוח הסילוקין של ההלוואה (בדומה לפירוט ריבית משכנתא הפוכה או מסלולי משכנתא כאשר נוטלים הלוואה מהבנק).
- אופן העברת התשלום על ידי ההורים
לרוב, כאשר הילד או הילדה אינם נשואים, רוב ההורים מעוניינים להעניק את המתנה מבלי לצפות להחזרתה.
אך, כאשר העברת הכספים (הון עצמי, תמיכה בתשלומי המשכנתא השוטפים, משכנתא הפוכה על שם ההורים) מוענקת על ידי ההורים לטובת רכישת דירה משותפת או לטובת המשפחה הצעירה – הסכם הלוואה משפטי בין הצדדים הוא קריטי משום שאם היחסים בין בני הזוג יעלו על שרטון, בת או בן הזוג יהיו זכאים ל – 50% משווי הכספים שהועברו על ידי ההורים – אלא אם ההורים יוכיחו אחרת.
לסיכום, על מנת להבטיח את העברת הכספים בין בני המשפחה אין להסתפק בהסכם שבעל פה – רק הסכם הלוואה משפטי בין הצדדים יבטיח את עצם קיום ההלוואה ויעגן את התנאים שלה בעיני החוק.